İlimizde halk sağlığının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacı ile Gıda Üretim, Satış ve Toplu Tüketim Yerlerinin denetimleri 5996 Sayılı Kanun kapsamında aralıksız sürdürülmektedir. Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde; özellikle fast-food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak için bu işletmelerde kızartmada kullanmakta olan yağlara ilişkin resmi kontrollere hız verilmiştir. Bu kapsamda ilimizde faaliyet gösteren fast-food işletmeleri başta olmak üzere lokantalar ve yemek fabrikalarında hammadde olarak kullanılan kızartma yağlarının kontrolleri gerçekleştirilmiştir.
Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Emre YENİAY; gıdanın üretim, muhafaza ve satış koşullarının mevzuata uygun olmasının güvenilir gıdaya ulaşmada anahtar rol oynadığını belirtti. Rutin gerçekleştirilen gıda denetimlerinin yanında Bakanlığımızın talimatları ile dönemsel olarak bazı sektörlere ve konulara yönelmenin, denetim etkinliğini artırdığını, gıda işletmecilerinin bu konuda daha hassas olmalarını sağladığına dikkat çeken YENİAY; gıda işletmelerinde kullanılan kızartma yağlarının belli aralıklarla yenilenmesi, aksi takdirde bu yağlarda kanserojen maddelerin oluşarak gıdaya bulaşabildiğini belirterek gıda işletmecilerimizin herhangi bir idari yaptırıma maruz kalmamak için bu konuda mevzuatta belirtilen limit değerlere riayet etmeleri gerektiğini bildirdi.