
Sümter Ekmeklik Buğdayı
Aslanapa ilçemizin muhtelif köylerinde yetiştirilen; tane rengi kırmızı, küçük taneli sert buğdaydır. Sertifikalı tohum temin edilememektedir, üreticiler geçmişten günümüze ellerindeki tohumları kullanmaktadır. Hastalık kuraklık ve aşırı yağışlara karşı mukavemeti yüksek yazlık bir çeşittir. Eskiler yumuşak ekmek yapmak için ; sümter buğdayı, arı(kırmızı) buğdayla karıştırıp öğüterek elde ederlerdi. Sümter buğday elde etmek için ; buğday sütlenince, yeşilken biçilir. Güneşte kurutulur, patozla dövülür yada arpa kaldırıldıktan sonra 2’ci ürün olarak buğday ekilir, buğday sütlenince biçilir, güneşte kurutulup patozla dövülür. Çok besleyici olduğu için Anadoluda hayvan yemi olarak ekilir. Sümter buğdayından yapılan ekmek 10 gün yumuşak kalır. Un fabrikaları, sümter buğdayı değerlendirilebilir. Leziz ekmek yemek isteyen çiftçiler kırmızı buğday ile sümter buğdayı karıştırarak un elde edebilirler