ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KÜTAHYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • İL MÜDÜRÜ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ŞUBE MÜDÜRLERİ
    • BİRİMLER
    • MİSYON VE VİZYONUMUZ
    • GÖREVLERİMİZ
    • PERSONEL
  • DİJİTAL TARIM PAZARI (DİTAP)
  • FAALİYETLERİMİZ
  • STAJ BAŞVURU
  • BASINDA BİZ
  • KÜTAHYA HAKKINDA
  • YAYINLARIMIZ
  • TARIM BİLGİ SİSTEMİ
  • TEK PENCERE
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksKütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Gediz Tarhanası

​

Gediz Tarhanası

İlçemizde her evin kışlık zahire olarak her yıl sonbaharda ürettiği ‘Tarhana’; köken olarak Farsça kökenli bir isimdir.’Terhane’ olarak telaffuz edilirken günümüzde tarhana şeklinde okunup, yazılmaktadır.

Sözlükteki karşılığı ise içine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgurdan veya mayalanmış, kurutularak ufalanmış, hamurdan yapılan çorba malzemesidir.

İçindeki gıda çeşitliliği ve içerik bakımından en zengini ve ülkemizde en meşhur olanı ilçemiz civarında üretilen tarhanalardır. Bu civarda tarhana sanayileşmiş olup bölge ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. İlçemizde ticari anlamda yılda yaklaşık 200.000 kg tarhana üretimi yapılmaktadır.

Pamuklu bez veya keselerde saklanınca uzun süre nefasateni korumasına rağmen, güneş ve nem en büyük düşmanıdır. Un: A-B1-B2-B6-PP-N, Biber: A-B2-C, Domates: A-B1-B2-B6-C-D-K-PP-N, Nane: A-C-N, Soğan: A-B-C-PP-N, Yoğurt: A-E … Kolesterol oldukça düşüktür.

Gediz Tarhanasının 100 gramındaki besin değerleri; 316 Kalori, 11,34 Protein, 4,4 gr Yağ, 56,4 Karbonhidrat, 1,9 gr Posa, 685 mg Kalsiyum, 1-8 gr Demir, 0,01 B1 Vitamini, 0,08 gr B2 Vitamini, 0,9 mg Niasin, Sodyum Potasyum, Fosfor ve C vitaminidir.

Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un be bir önceki yapımlı olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur. Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür. Kurumaya bırakılır. Hava sirkülasyonu ile kuruyan tarhanalar ovularak elekten geçirilir. İnce toz haline gelmiş tarhana tekrar bezlere serilerek iyice kurutulur. Kuruyan tarhana tüketime hazır hale gelir.

Hazırlayan: Canan KARACAOĞLU Ziraat Mühendisi

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

http://www.evf.gov.tr/

http://www.evf.gov.tr/

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Ziraat Mah. Ahmet Derin Cad. 43040

  • Telefon : 0274 231 16 81

  • Faks : 0274 231 16 90

  • E-Posta : kutahya@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​