
Gediz Tarhanası
İlçemizde her evin kışlık zahire olarak her yıl sonbaharda ürettiği ‘Tarhana’; köken olarak Farsça kökenli bir isimdir.’Terhane’ olarak telaffuz edilirken günümüzde tarhana şeklinde okunup, yazılmaktadır.
Sözlükteki karşılığı ise içine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgurdan veya mayalanmış, kurutularak ufalanmış, hamurdan yapılan çorba malzemesidir.
İçindeki gıda çeşitliliği ve içerik bakımından en zengini ve ülkemizde en meşhur olanı ilçemiz civarında üretilen tarhanalardır. Bu civarda tarhana sanayileşmiş olup bölge ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır. İlçemizde ticari anlamda yılda yaklaşık 200.000 kg tarhana üretimi yapılmaktadır.
Pamuklu bez veya keselerde saklanınca uzun süre nefasateni korumasına rağmen, güneş ve nem en büyük düşmanıdır. Un: A-B1-B2-B6-PP-N, Biber: A-B2-C, Domates: A-B1-B2-B6-C-D-K-PP-N, Nane: A-C-N, Soğan: A-B-C-PP-N, Yoğurt: A-E … Kolesterol oldukça düşüktür.
Gediz Tarhanasının 100 gramındaki besin değerleri; 316 Kalori, 11,34 Protein, 4,4 gr Yağ, 56,4 Karbonhidrat, 1,9 gr Posa, 685 mg Kalsiyum, 1-8 gr Demir, 0,01 B1 Vitamini, 0,08 gr B2 Vitamini, 0,9 mg Niasin, Sodyum Potasyum, Fosfor ve C vitaminidir.
Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un be bir önceki yapımlı olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur. Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür. Kurumaya bırakılır. Hava sirkülasyonu ile kuruyan tarhanalar ovularak elekten geçirilir. İnce toz haline gelmiş tarhana tekrar bezlere serilerek iyice kurutulur. Kuruyan tarhana tüketime hazır hale gelir.
Hazırlayan: Canan KARACAOĞLU Ziraat Mühendisi