
Tavşanlıda leblebicilik yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahiptir.Leblebi için genelde dağ kesimlerinde üretilen nohutlar tercih edilir .Tavşanlı yöresinde yetiştirilen nohutlar leblebiciliğe uygundur. Standardına göre ekstra,duble,1 numara,2 numara,mıcır ve kırık leblebi olmak üzere 6 çeşittir.Tavşanlı ilçesinde en önemli imalat sanayi leblebiciliktir. Haftada yaklaşık olarak 75-100 ton,yılda ise yaklaşık 500 ton civarında üretim yapılmaktadır. İlçede toplam üretici sayısı 300’tür.
Yaklaşık üç asırdır üretilen leblebi tavşanlı ismiyle özdeşleşmiştir.Bunun sebebi ise seri imalata geçen ilk yer olması,kalitesini ve damak tadını geçmişten günümüze kadar sürdürmesi,artan teknolojiye rağmen hiçbir kimyasal madde ve ilaç kullanılmadan üretilmesidir.
Tavşanlı leblebisi 2003 yılında 130 ülkeden 14.000 iş adamının üyesi olduğu uluslar arası ticaret liderleri kulübü tarafından uluslar arası kalite ödülüne layık görülmüştür.
Hazırlayan: Bilal SEVİM Ziraat Teknikeri