Kışları daha soğuk ve sert geçen bölgeler de tercih edilen Şubat ortası budama faaliyetleri ilimizdeki meyve yetiştiriciliği ile uğraşan yetiştiricilerimizi de harekete geçirdi.
Hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla birlikte bağ ve bahçelerde budama çalışmalarına hız veren kırsal kesimdeki yetiştiricilerimize, İl Müdürlüğümüzün uzman ekipleri, ağaçlarda, hastalık ve zararlılarla kolay mücadele ederek, büyüme ve gelişmeyi hızlandırmayı, üretimde kalite ve verimi artırmaya yönelik bilgilendirme ve eğitim desteği çalışmalarına başladı.
Budamanın yalnızca kesimden ibaret olmadığını ifade eden İl Müdürümüz Orhan Özçalık; budamanın; eğme, bükme, boğma, açı açma, bilezik alma, çizme, kertikleme, tomurcuk koparma ve seyreltme gibi kültürel işlemlerden oluşan bir meyvecilik yetiştirme tekniği olduğunu belirtti.
İl Müdürü Özçalık; budama sayesinde meyve ağaçlarının kaliteli ve bol verim vermesinin yanında, ekonomik ömrünün daha uzun olmasına ve meyvelerin pazar değerinin artması yönünde olumlu rol üstlendiğini belirtti. Üreticilerimize, yetiştiricilerimize bol ve bereketli bir yıl dileyen İl Müdürü Özçalık çiftçilerimizi her konuda desteklemeye ve yanlarında olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Ağaçlarda üretim, kalite ve verimi artırmaya yönelik yapılan budama çalışmalarında; şekil ve büyümeye oranla bol, düzenli ve kaliteli meyve vermesini, düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmasını, gençlik kısırlık dönemini kısaltarak erken verime yatmasını, verim çağlarında uzun zaman kalmalarını ve kuvvetten düşmeye başlamış olan ağaçların yeniden kuvvetlenerek, bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermeleri hedefleniyor.