T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SİMAV’A JEOTERMAL SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Yayın Tarihi : 15.02.2019

Kütahya Simav Organize Jeotermal Sera Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı, Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirildi.

Kütahya Ticaret Borsası salonunda Kütahya Valisi Dr.Ömer Toraman başkanlığında yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Ali Bezirgan, Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, Çitgöl Belediye Başkanı Yüksel Ünal, Naşa Belediye Başkanı Kadir Bütüner, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı İsmet Özotraç, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu, Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Başkanı Necati Gültekin, Kütahya Ziraat Odası Başkan Vekili, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, STK Temsilcileri ile paydaş kurumların temsilcileri katıldı.

"KÜTAHYA'NIN VİZYON PROJELERİNDEN BİRİ OLACAK"

Çitgöl Belediyesi sınırları içerisine kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin yalnızca Simav'a değil Kütahya'ya önemli bir katma değer sağlayacağını belirten Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, "Simav'daki seralarda yıllık 10 bin ton domates üretiliyor ve bu domates 365 gün seralarda yetişebiliyor. Seralarda yıllık 30 ton biber, 50 ton çilek, 200 ton salatalık yetişiyor. Kütahya genelindeki seraların yüzde 85'i Simav'da. Biz bu yüzden Simav'da Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulmasını ve bu OSB'nin de alt başlığının sera olmasını istiyoruz. Simav genelinde 319 dekar sıcak, 148 dekar da soğuk sera var. Yaklaşık 150 üretici seracılıkla uğraşıyor. Biz bu projenin yalnızca Simav'ın değil ilimizin de vizyon projelerinden biri olacağına yürekten inanıyor, destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

"İYİNİN İYİSİNİ ARAMA GAYRETİMİZ SÜRECEK"

Kütahya'nın her alanda önemli potansiyellere sahip olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman, "Kütahya, şu anda mevcut durum itibarıyla da 81 il içerisinde değerlendirildiğinde pek çok açıdan iyi noktalarda. Ancak her zaman iyinin daha iyisi var, dolayısıyla sürekli bir arayış ve ilerleme gayreti içerisinde olmamız gerekiyor" dedi.

 "BİN DEKARA YÜKSELECEK"

Simav'a Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla birlikte örtü altı tarım faaliyeti yürütülen alanın bin dekara yükseleceğini belirten Vali Toraman, "Hâlihazırda 300 dönüm bir alanda jeotermal enerjiyle ısıtarak örtü altı tarım faaliyeti yürütüyoruz. Bunu daha da geliştirmek için jeotermal enerjiyle örtü altı tarım yapılan alan miktarını ilk miktarda bin dekara çıkarmayı hedefledik. Bu kapsamda komşu illerdeki çalışmalar incelendi, değerlendirildi. Kütahya'da böyle bir potansiyel var ve biz bunu hayata geçirebiliriz. Bu uygulanabilir ve ulaşılabilir bir proje" ifadelerini kullandı.

"ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin Simav'ın sahip olduğu jeotermal kaynakların daha verimli kullanılması noktasında önemli bir proje olduğundan söz eden Vali Dr. Ömer Toraman, iş birliği ve istişare vurgusu yaptı. Vali Toraman şöyle konuştu: "Hangi

alanda olursa daha çok üretmeye mecburuz. Ekonomimizi büyütebilmemiz, refahımızı ve istihdamımızı artırmak için üretmek mecburiyetindeyiz. Tarımda verimli işletmeler oluşturmamız gerekiyor ki bu uğraşımız karşısında arzu ettiğimiz geliri elde edelim. Tek başımıza bir şey yapmamız mümkün değil ama iş birliğiyle, istişare ederek ve herkesin karınca kararınca katkı sağlamasıyla muhakkak mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Kütahya'da tarımla ilgili projelerde bütün kurum ve kuruluşlar, tüm paydaşlar kendilerini sorumlu hissediyor ve imkanları nispetinde maddi ve manevi destek sağlamaya hazırlar. Mevcut durumu böyle gördüm, böyle değerlendiriyorum. İnşallah sonucu hem Kütahya'mız hem de ülkemiz için hayırlı olur."

Konuşmaların ardından, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Kurt tarafından proje hakkında sunum eşliğinde bilgiler verildi.

Toplantı, görüş ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.