T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kütahya Yerel Projeleri Tanıtıldı

Yayın Tarihi : 24.01.2019

​İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt; "Çiftçilerimizde olumlu davranış değişikliği kazandıracak talep ve havza bazlı üretim modelini önemsiyoruz" dedi.

 Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019 yılında uygulanacak İl Özel İdare ve Genel Bütçe Kaynaklı projeleri, Hazer Dinari Kültür Merkezinde düzenlediği "2019 Yılı Yerel Projeler Tanıtım Programı" ile kamuoyuyla paylaştı.

Yoğun katılımın olduğu ve cinevizyon gösterimi ile başlayan projelerin tanıtım toplantısına Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel ile Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Ali Bezirgan, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, kurum ve kuruluşlarımızın temsilcileri, muhtarlar ile çiftçilerimiz katıldı.

Tarımın insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt; "Kütahya tarımında paydaş kuruluşlarımızla beraber, çiftçimizde ölçek ekonomisine uygun, havza ve talep odaklı üretim ile üretim bazında arazi toplulaştırması gibi olumlu davranış değişiklikleri kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi. İl Müdürü Kurt, İl Özel İdare, ve Bakanlığımız tarafından desteklenen 14 yerel projenin uygulanması ile Kütahya tarımına 1,2 milyon TL destek sağlanmış olacağını ifade etti.

Tarımın gelecek nesiller için önemine vurgu yapan Ak Parti Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler kadınların her alanda olduğu gibi, tarımda ve üretimde de başarılarını devam ettirdiğini belirterek, "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" proje yarışmasında "Apiterapi" adlı projesiyle il birincisi olan Kadriye Semercioğlu'na, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen plaket'i takdim etti.

Düzenlenen tanıtım toplantısının yerel anlamda ülke genelinde bir ilk olduğunu belirten Ak Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel en kısa vadede geri dönüşümün olduğu yegâne sektörün tarım sektörü olduğunu belirtti. Geniş alanlarda toplu üretimin yapıldığı havza bazlı üretim modeli ile üretim eksenli arazi toplulaştırması uygulaması nedeniyle başta Sayın Valimiz olmak üzere, İl Tarım Müdürlüğümüze ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum dedi.

Sulu tarımın ve arazi toplulaştırmalarının önemine dikkat çeken Kütahya Valisi Dr.Ömer Toraman, Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde ürettiği projelerin yanı sıra, Kütahya'mıza özel projeler geliştirmeliyiz diyerek, istişare ve işbirliğinin önemine değindi. 2019 yılında güzel proje örnekleri uygulanacağını belirten Kütahya Valisi Dr.Ömer Toraman; ufak aile işletmeleri bir araya gelerek kooperatif, üretici birlikleri çatısı altında tek bir işletmeymiş gibi faaliyet gösterebilirler dedi. Arazi toplulaştırması süreci devam ederken ürün bazında bir nevi toplu havza bazlı üretim ile fiili toplulaştırma yapılıyor olmasının da güzel bir uygulama olduğuna değinerek, sulu tarım potansiyelinin Dsi ve İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen baraj, gölet ve kapalı sulama sistemleriyle önceki yıllara oranla bir hayli arttığını ifade etmiş, yüksek gelir elde etmenin sulu tarım ile mümkün olabileceğini, aksi takdirde yapılan yatırımların atıl birer yatırım olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirtmiştir.

Ondört projenin tanıtıldığı 2019 Yılı Yerel Projeler Tanıtım toplantısı, 2018 yılının son "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verilmesiyle sona erdi.