T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karbasan Köyü Adaçayı Üretim Merkezi Olacak

Yayın Tarihi : 14.01.2019

​İl Özel İdare kaynaklı Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Hisarcık Karbasan köyü 23 dekar alanda 115000 adet adaçayı fidesi ile desteklenecek.


Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdare kaynaklı projelerin tanıtım toplantıları kapsamında Hisarcık ilçesi Karbasan köyünde Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi çerçevesinde Ada Çayı yetiştiriciliği konulu çiftçi toplantısı düzenledi.

Düzenlenen toplantıya, Hisarcık Kaymakamı Furkan Başar, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, Ak Parti Hisarcık İlçe Başkanı Ali Var, Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, İl Genel Meclisi Üyeleri İbrahim Kılıç, Mustafa Şen, Karbasan Köyü Muhtarı Mehmet Doğanay, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri ile çiftçiler katıldı.

Toplantı öncesi Hisarcık Kaymakamı Furkan Başar’ı makamında ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, ilçede bulunan tarım işletmelerinde de bir dizi incelemelerde bulundu. Karbasan köyünde çiftçilerin yıllardır ormandan çeşitli tıbbi-ıtri bitkileri toplayarak sattıklarını belirten İl Müdürü Kurt, ilk kez 2016 yılında İl Özel İdare kaynaklı proje ile 25 yetiştiricinin 52 dekar alanda 260 bin adet adaçayı ile desteklendiğini ifade etti. 2018 yılında yaklaşık 90 dekara ulaşan ekili adaçayı alanının, 2019 yılı İl Özel İdare kaynaklı tıbbi-ıtri bitkilerin geliştirilmesi projesi ile Nisan ayında dikimi yapılacak fidelerle 23 dekar artarak 113 dekara ulaşacağını söyledi.
 
2018 yılı Genç Çiftçi Projesiyle Karbasanlı Ümmü Altınışık isimli bayan çiftçimizin tıbbi-ıtri bitkilerin işlenmesine yönelik tesis kurulumuyla desteklendiğini hatırlatan İl Müdürü Kurt, köyde bulunan işleme tesisinde ki distilasyon makinesiyle, üretilen adaçaylarının yağı çıkartılarak daha fazla katma değer sağlanacağını belirtmiş, bu sayede gelir düzeyi yükselen çiftçilerimizin köyden kente doğru olan göçlerinin azalacağını düşündüklerini ifade etti.

Ayrıca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerince açılacak olan 72 saat süreli tıbbi-ıtri bitkileri yetiştiriciliği kursu ile çiftçilerimizin yetiştiricilik konusunda daha fazla bilgi sahibi olması sağlanarak, birim alandan daha fazla verim elde edilmesi hedeflenmektedir.