T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Jeotermal Sera Alanına Teknik Gezi

Yayın Tarihi : 10.01.2019

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyonu ile Simav Kaymakamlığı öncülüğünde Denizli Sarayköy'de altyapısı tamamlanmış "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Jeotermal Sera Bölgesi" alanına teknik gezi düzenlendi.

Düzenlenen teknik geziye Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Kurt, Ak Parti Simav İlçe Başkanı Ahmet Kulat, Simav Belediye Başkanı Süleyman Özhan, Çitgöl Belediye Başkanı Yüksel Ünal, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu, Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Tokdemir ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli teknik personeller katıldı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, Denizli İl Müdür V. Mehmet Atmacaoğlu'nun gezinin olumlu sonuçlar vermesine yönelik temennilerine müteakip, Denizli Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mehmet Yeşilpınar tarafından, 30 dönümlük parseller halinde altyapısı ve yolları tamamlanış olan OSB'nin kuruluş süreci ve yapılması gereken yatırımlar hakkında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgiler vermesinin ardından start alan teknik gezi Sarayköy de bulunan Tarıma Dayalı Organize Sanayi bölgesinin gezilmesiyle devam etti.

SİMAV'IN EN MODERN TESİSİ

Doğal kaynaklar bakımından zengin olan ilimizde jeotermal enerji potansiyelinin seracılıkta kullanımına yönelik çalışmaların ve yatırımların artırılmasına yönelik adımlar attıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap uygulamalarında toplam maliyeti yaklaşık 1,5 milyon TL olan Simav'ın en modern 10 dönümlük sera alanına  %50 hibe desteği sağlandığını belirtti.

Jeotermal ısıtmalı modern seranın 7 metre yükseklik ile Simav ilçesinin en yüksek serası olma özelliğinin yanı sıra, polikarbon levhalarla çevrelenmiş ilk serası olduğunu da sözlerine ekleyen İl Müdürü Kurt, Çitgöl Belediyesinden kiralanan alanda Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 12. ve 13. Etaplarında da 10'ar dönümlük bu nitelikte iki sera daha inşa edeceğini belirtti.

Kütahya'nın jeotermal enerji potansiyelinin seracılıkta kullanımıyla çiftçi ailelerine de yatırım heyecanı sardığını belirten İl Müdürü Kurt, Çitgöl Belediyesi tarafından jeotermal sera yapımı için ayrılan 99 dekarlık bir alanda kurulmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı 12. Etap uygulamaları kapsamında 15 başvurunun alındığını da sözlerine ekledi.