T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KARSAK KÖYÜNDE 50 ÇİFTÇİYE MACAR FİGİ TOHUMU

Yayın Tarihi : 17.11.2018

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Merkez Karsak köyünde 50 çiftçiye 250 dekar alanda ekimi yapılacak macar fiği tohumu teslimi yapıldı.

Havza bazlı üretime yönelik çalışmalarına devam eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, 16 bin TL tutarındaki Bakanlık Genel Bütçesi kaynaklı ödenek ile macar fiği yetiştiriciliği projesi kapsamında, Tarım Kredi Kooperatiflerinden temin edilen 2 ton macar fiği tohumunu Merkez Karsak köyündeki 50 üreticiye teslimini gerçekleştirdi.

Yetiştiricilerin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla hazırlanan projenin Karsak köyünde gerçekleştirilen dağıtım törenine İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Kurt, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ali Erbey, Bitkisel Üretim ve Sağlıgı Şube Müdürü Emine Kahraman, Karsak muhtarı Süleyman Tekin ile İl Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerimiz katıldı.

Çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin beklentisi bizim için son derece önemli ve kıymetlidir diyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Kurt; “Havza Bazlı Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi ve Macar Fiği Yetiştiriciliği projesi kapsamında merkez ilçemizde Karsak köyümüz ikinci durağımız. Tohumlarımızın biran önce toprakla bulaşarak ekiminin yapılabilmesi amacıyla elimizi biraz çabuk tuttuk. Sizleri seviyoruz, sizler üretici olarak insanlığa hizmet ediyorsunuz” dedi. İl Müdürü Kurt, bu projenin çok kısa sürede hazırlanarak hayata geçmesinden dolayı mutluluğu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Üreticilerimizin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve et, süt üretim miktarının ve kalitesinin artması hedeflenen projede, Macar fiğinin, çok sert geçen kışlarda bile dondan zarar görmeden kıraç alanlarda bile yetiştirilebilmesi nedeniyle, hayvan beslenmesinde büyük bir değere sahip olduğunu vurgulandı.

Macar fiği tohumları sert kabuklu olmadığı için, oldukça erken çiçek açmakta ve erken biçime gelmektedir. Ekildiği toprakları verimli hale getirmelerinin yanı sıra bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını da arttırdığı belirtilmiştir.