T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tavşanlı Göbel Köyüne 4 Ton Macar Fiği Tohumu

Yayın Tarihi : 16.10.2018

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Tavşanlı Göbel köyünde 34 yetiştiriciye 500 dekar alanda ekimi yapılacak 4 ton macar fiği tohumu dağıtımı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından; İl Özel İdare katkısıyla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM) üreticilerimizin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla temin edilen 25 ton macar fiği tohumunun 4 tonu, tamamı hibe olarak projenin uygulanacağı beş bölgeden biri olan Tavşanlı Göbel köyündeki 34 üreticiye teslim edildi.

Göbel köyünde gerçekleştirilen dağıtım törenine İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Kurt, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ali Erbey, Tavşanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Temel, İl Genel Meclisi Üyeleri Osman Oral, Bilal Kıyak, Mehmet Çetin ile muhtarlarımız ve çiftçilerimiz katıldı.

Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi merkez ilçe dahil 5 ilçemizde uygulanacak diyen İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Kurt; "Merkez ilçemizde Dedik köyü, Simav ilçemizde Kicir, Çavdarhisar da Doğancık, Aslanapa da Çamırdık ve Tavşanlı ilçemizde Göbel köyü olmak üzere 3118 dekar alanda ekimi yapılacak 25 ton macar fiği tohumunu tamamı hibe olarak 197 yetiştiricimize teslim ediyoruz" dedi. İl Müdür Vekili Kurt yaklaşık 150 bin TL tutarındaki projenin meraların korunması ve hayvancılığın geliştirilmesinde önemli katkılar sağlayacağını belirterek çiftçilerimize yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olmasını dileyerek bol bereketli bir yıl temennisinde bulundu.

Kaliteli kaba yem üretimini arttırarak hayvanların çayır meralardaki aşırı otlatma baskılarını azaltmayı ve hayvanların kaliteli kaba yemlerle beslenmelerini sağlayarak et, süt üretim miktarının ve kalitesinin artması hedeflenen projede, Macar fiğinin, çok sert geçen kışlarda bile dondan zarar görmeden kıraç alanlarda bile yetiştirilebilmesi nedeniyle, hayvan beslenmesinde büyük bir değere sahip olduğunu vurgulandı.

Macar fiği tohumları sert kabuklu olmadığı için, oldukça erken çiçek açmakta ve erken biçime gelmektedir. Genellikle tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça yetiştirilebilir. Ekildiği toprakları verimli hale getirmelerinin yanı sıra bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını da arttırdığı belirtilmiştir.