T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

45 Yetiştiricimize Honamlı Tekesi

Yayın Tarihi : 12.06.2018

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce; koyun ve keçilerde verimliliği arttırma projesi kapsamında Merkez, Aslanapa, Çavdarhisar, Emet ve Tavşanlı İlçelerinden 45 yetiştiricimize 90 adet damızlık Honamlı tekesi teslimi gerçekleştirdi.

“Koyun ve Keçilerin Verimliliğini Artırma Projesi” kapsamında, dünyada sadece Türkiye'de bulunan ve ikiz doğum oranı yüksek olan doksan adet Honamlı Tekesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce Kütahya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi, en az 100 anaç keçi varlığı olan, proje uygulamaya gönüllü kırk beş yetiştiricimize damızlık olarak teslim edildi.

Eş zamanlı olarak Merkez İlçe, Aslanapa, Çavdarhisar, Emet ve Tavşanlı İlçelerimizde teslimi gerçekleştirildi. Tavşanlı İlçemizdeki teslim töreni Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, İl Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş, Tavşanlı İlçe Müdürümüz Ahmet Temel, Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Tavşanlı Temsilcisi Yavuz Turan, yetiştiriciler ile çiftçilerin katılımı ile hayvan pazarında gerçekleştirildi. 

Teslimi yapılan tekelerin Türkiye'nin kendi milli ve yerli ırkı olan Honamlı tekesi olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş ; "2016 yılında bu projeye 60 adet honamlı tekesi ile başladık. Bakanlığımız ve İl Özel İdare desteği ile teslim ettiğimiz tekelerin takibinde verim sonuçları çok yüksek çıkması çiftçimizin Honamlı tekesine olan ilgi ve rağbeti artırdı. 2016 yılında verilen tekelerin yavruları da şuan damızlık konumuna geldi. Esas hedeflenen amaç bu doğal seleksiyon ile elimizde ki ırkın tamamının özelliklerini iyileştirerek Kütahya’yı tekede damızlık merkezi yapmak. İnsan sütüne en yakın değere sahip süt keçi sütü. Hem yününden, hem etinden, hem sütünden faydalanabildiğimiz en doğal yüksek verim keçide var. Uygulanan projede et ve süt bakımından elde edilen verim yüksekliği yetiştiricilerimizin daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Bu Projenin Kütahya'mıza çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Dünyada sadece Türkiye'de bulunan Honamlı keçi türünün araştırılması ve safkan olarak üretilmesine yönelik 2 yıldır yürütülen çalışmalarda, bu keçilerin 130 kg. ağırlığa kadar ulaşabilen türlerinin tespit edildiği, et, süt, kıl ve oğlak verimi bakımından bilinen kıl keçisine göre daha verimli olduğu ifade edildi. İkiz doğum oranı yüksek olan bu ırkın keçileri fundalık, çalılık, ormanlıklar içinde, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalar ile meralarda beslenerek çok az masrafla yetiştirilebilmektedir. Honamlı keçi ırkı neredeyse yılın her döneminde merada yaşayabilen bir ırktır.

Üreticilere teslim edilen Damızlık Honamlı Tekeleri ile verimi düşük kıl keçilerini ıslahı ile daha yüksek verimli kıl keçisi sürülerinin elde edilmesinin amaçlandığı projede, yetiştiricilerimiz sürülerine kendilerine verilen Honamlı tekelerini katarak, sürüdeki diğer tekeleri çıkaracak, iki yıl boyunca sürü projeksiyonu izlenecek.