T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi 5 Yıl Daha Devam Edecek

Yayın Tarihi : 13.12.2017

Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi ikinci 5 Yıllık sözleşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Ender Muhammed GÜMÜŞ ile yetiştiriciler adına Kütahya İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin GİRGİN arasında imzalanan protokolle 5 yıl daha uzatıldı.

İmza töreninde konuşan İl Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ: İlimiz 3.689 baş manda varlığı ile Türkiye genelinde 17. sıradadır. Ayrıca İlimiz Bakanlığımız tarafından yürütülen "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi" uygulayan 18 İlden birisidir. Anadolu mandasının Halk Elinde Islahı Projesi Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünden Proje Lideri olarak atanmış Veteriner Hekim Cüneyt KAPTAN başkanlığında ve sorumluluğunda yürütülmektedir, dedi.

İl Müdürü GÜMÜŞ Kütahya İlinde Merkez, Tavşanlı ve Altıntaş ilçelerimizde 223 işletmede devam eden projede; 990 baş dişi, 23 baş erkek olmak üzere 1.013 baştan oluşan geliştirme sürüsünün olduğunu ve projenin 2012-2017 yılları arasında uygulanan ilk 5 yıllık döneminde yetiştiricilerimize toplam 4.702.900 TL destekleme ödemesi yapıldığını söyledi. 

Kütahya İlinde 2000 yıllık tarihe geçmişe sahip olan, yerel adıyla Dombey olarak bilinen Anadolu Mandası Irkı hayvanların Araştırma Enstitüsünde görevli Proje lideri kontrolünde ve denetiminde 5 yıl daha sürecek Proje süresince ırk özelliklerinin (fenotip özelliklerinin) korunarak verim özelliklerinin artırılması,  projeye katılan üreticilerin damızlık seçimi (hayvan ıslahı) ve hayvan bakım besleme konularında bilgi ve tecrübelerinin arttırılarak bölge üreticilerinin ekonomik seviyesinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Projenin devamlılığının sağlanması ve ırk ıslahının daha verimli olarak yürütülebilmesi için kaliteli manda boğalarının olması gerektiği tespit edilmiş, hali hazırda yetiştiricilerimizin ellerindeki boğaların yetersiz oluşu ve kan değişim ihtiyacından dolayı 2017 yılında manda boğası alımıyla ilgili proje hazırlanmış ve İl Özel İdare Müdürlüğünden ödenek talebimiz olmuştur. İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından tahsis edilen ödenek ile Manda boğalarının seçimi yapılmış ve 13 baş manda boğasının teslimi gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda;

Altıntaş Çakırsaz Köyüne 1 baş (Toplam 1 Baş)

Merkez İnköy 2 Baş, Bölcek 2 Baş, Ağaçköy, ve Turgutlar Köylerine 1'er  baş (Toplam 6 Baş)

Tavşanlı Tepecik 2 Baş, Göbel, Çobanköy, Gümüşgölcük ve İsaköy Köylerine 1'er baş (Toplam 6 Baş) olmak üzere toplamda 13 baş manda boğası teslim edilmiştir

Proje 2017-2022 yılları arasında da 5 yıl boyunca yürütülmeye devam edecektir.  Bu sözleşme her yıl yayımlanan Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve buna istinaden çıkarılan Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği'nde yer alan Anadolu Mandası ırkının yetiştirici şartlarında ıslahı ve geliştirilmesine ilişkin görev, yükümlülük ve destekleri kapsamaktadır.