T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ceviz Üretiminde Bizde Varız

Yayın Tarihi : 7.11.2017

Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olmaya aday ilimiz, ülke genelinde meyve veren ceviz ağacı sayısı bakımında dördüncü, ceviz ağacı varlığı bakımından sekizinci sırada.

Yemeklerin ve tatlıların vazgeçilmez malzemesi olan cevizin üretimi bakımında ülke genelinde onüçüncü,  meyve veren ceviz ağacı sayısı bakımında dördüncü, ceviz ağacı varlığı bakımından sekizinci sırada yer alan ilimiz, yakın gelecekte genç ağaçların verime yatmasıyla ülkemiz ceviz üretiminde söz sahibi olmayı hedefliyor.

İl Özel İdare kaynaklı projeler ile son üç yılda ikiyüz bin olan ceviz ağacı sayısını 390 bin seviyelerine çıkaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, uygun toprak ve rakım şartlarında doğru çeşit seçimi, budama ve sulama gibi konularda yetiştiricilerimize verdiği eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, ücretsiz fidan temini ile de destek olmaya devam ediyor.

Kapama ceviz bahçesi tesisi kültürünün yaygınlaşması ile üretimin kısa bir süre içerisinde iki katına çıktığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş; ceviz üretiminin önünün açık olduğu ifade ederek yeni tesis edilecek kapama bahçelerin üretim aşamasına gelmesi ile birlikte ceviz üretiminin katlanarak devam edeceğini belirtti. Çiftçilerimizi yeni alternatif ürünler ile tanıştırarak bölgenin imkânsızlıklarını nasıl imkâna çevirir, daha fazla nasıl para kazandırırız düşüncesi ile hareket ettiklerini belirten İl Müdürü Gümüş; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından açıklanan teşvikler ile ceviz yetiştiriciliğine olan ilgi ve talebin olumlu yönde arttığını ifade etti. 

 7'den 70'e herkesin severek tükettiği ceviz, faydası ile de son derece yararlı bir besin kaynağı. İyi bir lif ve protein, tekli ve çoklu doymamış yağ, flavonoid kaynağı olan ceviz yüksek Antioksidan değeri ile kanser, alzhemier hastalıklarından korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirme de olumlu etkileri bilinmekte. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasında öne çıkaran özelliği Omega 3 ve Omega 6 gibi doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir. Ev hanımları açısından da malzeme olarak kullanılan ceviz mutfağımızda birçok yemekte, tatlı ve pastalarda da kullanılmaktadır.