T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Gününde Müjde

Yayın Tarihi : 17.10.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ ;   "Dünya Gıda Günü" kapsamında ziyarette bulunduğu Tavşanlı Kayı Çiftliğinde Mavi Bayrak Müjdesini verdi.

İl Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcımız Mustafa Kurt, Şube ve İlçe Müdürlerimiz ile teknik personelimiz Tavşanlı İlçemizde bulunan Kayı Çiftliğine Süt Üretim İşletmesine ziyarette bulundu. İl Müdürümüz Gümüş; bu yılki gıda gününün "Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal  kalkınmaya yatırım yapın"  teması ile kırsal kalkınmaya yapılan yatırımların önemini anlatarak, insanlara kendi topraklarından vazgeçmek zorunda kalmadıkları, aynı zamanda, gıda güvenliğini artırdığı, daha dayanıklı geçim kaynaklarına ve sosyal korumaya erişim sağladığı, doğal kaynaklar üzerindeki çatışmayı, çevrenin bozulmasını ve iklim değişikliğini azaltmayı sağlayabileceği vurgulayarak;

 ADIM ADIM ORADAYIZ…

İl Müdürlüğümüz; bu kapsamda bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerimizi destekleyerek, çiftçilerimiz tarafından üretilen bitkisel ve hayvan ürünlerin daha modern tesislerde üretilmesini sağlamak amacı ile kırsal sanayii destekleyerek, gıda hijyeni ve gıda güvenliğini sağlamak amacı ile tarladan sofraya denetim, kontrol ve eğitim faaliyetlerini yürüterek çalışmalarını sürdürmektedir.

ÜRETİMİN HER AŞAMASINDA YANINIZDAYIZ…

İl Müdürlüğümüzce, kayıtlı 24 BİN bitkisel 30 BİN hayvansal üretim yapan çiftçilerimize 2002 yılından itibaren günümüze kadar 700 Milyon TL'nin üzerinde nakit desteği verdik. Çiftçilerimiz tarafından üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerin daha modern tesislerde işlenerek güvenilir ve sağlıklı gıda üretiminin sağlanabilmesi için hibe destekli projeler uygulanmakta olup, Müdürlüğümüz tarafından "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi" kapsamında bugüne kadar 14'ü birincil üretim, 49'u gıda işletmesi olmak üzere toplam 63 adet tesise toplam 15 Milyon TL hibe desteği sağlayarak 692 kişiye istihdam olanağı sağladık. Ayrıca kırsaldan göçün önlenmesi ve genç nüfusun tarımsal üretime katkı sağlaması amacı ile de ilki geçen yıl uygulama ya konulan Genç Çiftçi Projesi kapsamında 426 gencimize 12,7 MİLYON TL hibe desteği ile yeni istihdam olanakları sağladık.

DENETİM VE EĞİTİM BİR ARADA

Denetim faaliyetleri kapsamında; 2017 yılının ilk 3 ayı içerisinde İl Merkezi ve İlçelerimizde eş zamanlı olarak 5000 adet gıda işletmesinin kontrolleri yapılarak denetim ve eğitim hizmeti verilmiş ve Türkiye genelinde işletme bazında  % 81'lik oran ile birinci,  denetçi başına düşen 71 işletme sayısı ile de ikinci sıra da yer aldık. Ayrıca 2017 yılının ilk üç ayında yaklaşık 600 adet gıda işletmesi kayıt altına alınarak denetlenmeyen gıda işletmesi kalmamıştır. 2011 yılından itibaren Gıda denetim sayıları her yıl artarak, işletme sayısına göre yapılan denetimlerde  %100'ün üzerinde bir başarı sağladık. 2011 yılında 1868 adet gıda ve yem işletmesi denetlenirken 2017 Ekim ayı itibari ile % 300'lük bir artış göstererek 7.400 adet gıda ve yem işletmemizin denetimini gerçekleştirdik.

TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURUYORUZ…

Küçük yaşlardan itibaren süt içme alışkanlığının kazandırılarak, sağlıklı büyümeyi sağlanmak amacı ile 2012 yılında uygulanmaya başlanılan Okul Sütü ve Kuru Üzüm Projesi Kapsamında İlimiz genelinde eğitim gören 30.000 öğrenciye 310 TON süt ve 13 TON kuru üzüm dağıtımını gerçekleştirdik. Her yıl ülke genelinde Bakanlığımızca düzenlenen "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinlikleri çerçevesinde ilkokul öğrencilerimizi 1 hafta boyunca misafir ederek sağlıklı beslenme ve sağlıklı besine nasıl ulaşacaklarına dair bilgilendirmelerimizin yanı sıra bitkisel, hayvansal ve gıda üretim işletmelerine ziyaretlerde bulunarak gıdaların soframıza gelene kadar hangi işlemlerden geçtiğini çocuklarımıza gösterdik.

AVRUPAYI GEÇTİK…

Eğitim, denetim ve desteklemelerimiz ile İlimizi Avrupa birliği standartlarının üzerinde üretim yapan 6 adet hastalıktan ari süt üretim işletmesine kavuşturduk. Bu işletmelerimizin 2 tanesi ONAYLI SÜT ÇİFTLİĞİ sertifikasına sahip olup, günlük üretilen süt miktarı yaklaşık 40 TON'dur. Üretilen süt içerisindeki bakteri ve somatik hücre sayısı Avrupa standartlarından çok daha iyi düzeyde olduğundan Kütahya olarak Avrupa'yı geçerek bu ülkelere ihraç edilebilecek kalitede üretimi sağladık.

MÜJDE MAVİ BAYRAK…

Bu gibi tesislerin sayısının çoğalması için kırsalda yaşayan tüm üreticilerimizi bakanlığımız tarafından sağlanan bu desteklerden faydalanmasını istiyoruz. Ayrıca Gıda işletmelerimiz daha sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi yapmaya teşvik etmek amacı ile Gıda sektörüne yönelik Mavi Bayrak Projesini Başlatıyoruz