T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Yayın Tarihi : 30.10.2023

Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve su kısıtı tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Gıdaya olan talep artışı, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından “Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla başlatılan Tarımsal Üretim Planlaması çalışmaları, üretimin belirli bir plan dâhilinde yapılması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin yeterlilik düzeylerinin artırılması amacıyla hazırlanmıştır.

Tarım Kanunu'nun 7 nci maddesinde yapılan değişiklik ile planlı üretim modeline geçilmiş, bu üretim modeli ile hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir.

Kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması,  hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. İllerde üretim planlaması teknik komiteleri kurulmuştur.

Valimiz Sayın Musa IŞIN, onaylarıyla oluşturulan Teknik Komite ile konunun ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak; “tarımsal üretimin, çiftçilerimiz, şehrimiz ve vatandaşlarımız için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmış, başta Tarım ve Orman Bakanlığına, ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür ederek, yapılacak çalışmaları her zaman destekleyeceklerini belirtmişlerdir."

Aynı zamanda Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanı olan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emre YENİAY tarafından yapılan sunumda İlimizin iklim, toprak, topoğrafya ve su varlığı verileri kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinde konum bazlı ürün uygunluk modellemeleri ile ilimizin agro-ekolojik özelliklerine göre hazırlanan ürün deseni haritaları Valimiz Sayın Musa IŞIN'a sunulmuş olup planlı üretime geçiş için kurulan teknik komitelere de altlık veriler oluşturulmuştur. Valimizin de direktifleriyle güncellenen ürün uygunluk haritaları ile tarla bitkilerinden sebze ve meyveciliğe kadar tarımı yapılması düşünülen, planlanan bütün ürünlerin zirai ve üretim ekonomisi açısından uygunluğu köy köy, ilçe ilçe bilineceğinin altı çizilmiştir.